DET ER ET AF TIDENS VIGTIGSTE SPØRGSMÅL: ER DET SKÆRMENES SKYLD, AT BØRN OG UNGE TRIVES DÅRLIGERE MENTALT? I årevis har forskere og alle mulige andre kloge hoveder forsøgt at finde ud af, om en evig tilstedeværelse af smartphones fyldt med især sociale medier skader børn og unge.
Der er ingen nemme svar. Men ikke desto mindre har vi her gjort et forsøg på at grave os grundigt ned i forskningen i lige præcis dét spørgsmål. Og det fascinerende er, at der faktisk er en hel del, vi godt kan sige om, hvad skærmene gør ved børn og unge.
Det her er femte afsnit i vores serie Sluk, mens legen er god, som begyndte med journalist Nanna Scheldes nødråb. Hendes datter er ni år og er den eneste i klassen, som endnu ikke har en mobiltelefon. Nanna frygter, at telefonen vil stjæle datterens barndom. Men er det sandt, at børn og mobiler er en farlig cocktail? Det undersøger vi – og visualiserer vi – i dette afsnit.
Er det rettidig omhu eller lettere hysterisk, når Nanna frygter, at mobilen stjæler hendes datters barndom?
LAD OS BEGYNDE MED DET, VI ER HELT ENIGE OM: Siden omkring 2010 er det gået gevaldigt ned ad bakke med børn og unges mentale sundhed. Man kan se det, hvis man kigger på, hvor mange unge der får diagnosen depression, angst eller andre psykiske lidelser.
Men man kan også høre det, når forskere eller myndigheder spørger børn og unge, hvordan de går og har det. Det har Sundhedsstyrelsen gjort sammen med regionerne og Statens Institut for Folkesundhed i en stor undersøgelse – Den Nationale Sundhedsprofil – der udkommer cirka hvert fjerde år.
Læs hele artiklen her: Er det skærmenes skyld, at børn og unge mistrives? Her er forskningens svar (zetland.dk)
Comments